Äventyret har försvunnit!

Jag såg ett både oerhört intressant och skrämmande program på UR igår. Det handlade om att barns spontana och äkta lek har försvunnit. Spontaniteten har istället ersatts av planerade och uppstyrda aktiviteter. 

Många av oss som är födda tidigare än 1980 kommer ihåg vår barndom där man spelade hockey på gatan, lekte pangpang i skogen och fotboll spelades överallt och jämt. Man var ute och lekte jämt och kom bara in när föräldrarna hämtade en, om de kunde hitta oss.

Nuförtiden vågar vi knappt släppa ut ungarna på tomten utan att ha dem under översikt och all form av fysisk aktivitet sker i ordnade och planerade former i klubbregi. Att bara glida ner till grusplanen och lira boll finns inte längre. 

Rädslan-skräcken för att det ska hända ens barn något har i alla tider funnits hos föräldrar. Men under de senaste åren har det blivit mer eller mindre accepterat att också överföra den rädslan på sina barn. Upplevelsen bland många föräldrar är att det lurar pedofiler, mördare, barntjuvar och rattfulla överallt. Medan faktum är att samhället aldrig varit så säkert för barn som det är nu. 

Konsekvensen av föräldrarnas rädsla är att barnens fria lek begränsas. Sedan 1970 har tiden som barn spenderar med att leka fritt och spontant minskat med hela 90% enligt en amerikansk undersökning.

Vad händer när vi begränsar, överstrukturerar och planerar barnens tid? Vad kommer det att innebära för kreativiteten hos människan i det långa loppet? Kommer spontanitet att försvinna och ersättas av fyrkantigt tänkande? Vad innebär det t ex för företagande, entreprenörsskap och forskning. Om kreativitet, spontanitet och förmåga att tänka utanför boxen hämmas?

Vårt samhälles utveckling och alla stora upptäckter bygger på människans kreativitet och spontana nyfikenhet. Är vår rädsla för världen det största hotet mot en fortsatt utveckling? Här är länken till det superspännande programmet ”Bardomens försvunna äventyr” >>> http://urplay.se/161155

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s