Fritt fall på börsen – Datorernas fel, ”fat fingers” eller…?

on

Okej, jag erkänner det här är inte mitt område och jag kan vara ute och cykla. MEN jag kan inte låta bli att fundera kring den senaste tidens börsfall.

Oavsett de bakomliggande fundamentala ekonomiska faktorerna så uppstår det alltid spekulationer när börsen faller så här kraftigt så här snabbt.

Ofta så pratas det om att det är datorernas fel. Och det är de som spär på börsfallet genom att kurserna bryter igenom säkerhetsnivåer där datorerna börjar sälja av innehållet automatiskt. Det stämmer säkert och är troligen sant.

Men det är ju symptomen vi ser och inte de bakomliggande orsakerna till varför förvaltarna har bestämt nivån på säkerhetskursen. Den här typen av spärrar används av alla men i synnerhet av index och hedgefonder det vill säga fonder som ”automatförvaltas”
av en dator. De har fördelen av att de är billigt sätt för kunden att få en exponering mot en bransch eller marknad. Men eftersom de alltid ska följa ett givet index så är den här typen av situation ett klart och tydligt exempel på nackdelarna med konstruktionen.

Tyvärr har ju även kortsiktigheten i ”kvartalsekonomin” för att inte säga ”veckoekonomin” även kommit till fondbranschen. Med följd att de kortsiktiga kraven på förvaltarna
att alltid slå index och konkurrensen bland de som vill förvalta dina pengar har ökat markant de senaste decenniet.

Jag säger tyvärr, eftersom det har gjort att fler och fler tillber den indexnära förvaltningens
gud. Förvaltare utvärderas i princip i realtid vilket tvingar dem, mer eller mindre frivilligt, att ligga indexnära och inte ta för stora risker gentemot index. Och däri, mina kära vänner, har vi en stor del av problemet. För att kunna skapa meravkastning så sätts spärrarna för ”tight” vilket innebär att de slår till när marknaden hickar till på ett onormalt sätt och bidrar därmed till att göra fallen kraftigare än de kanske borde vara. Detta eftersom marknaden i tider av nervositet uppvisar klassiska, panik och flockbeteenden. ”De flyr –
alltså måste vi också fly…!”

Det är ju inte särskilt rimligt att tänka sig att stora multinationella företag egentligen ska kunna tappa 15 procent av sitt marknadsvärde på någon dag, utan att det hänt något som påverkat deras kärnverksamhet och det som bör vara fundamenta för värderingen.

Som jag ser det har vi ett stort behov av att komma bort från kortsiktigheten i placeringarna, tron på att man ska kunna få avkastning i form av fantasisiffror och den
obalanserade riskaptiten som svenska placerar har. Sveriges befolkning är ett av de mest ”aktieägande” folken i världen. Vi är också ett av de folk som tar störst risker i våra placeringar. Både med de bundna placeringarna i form av vår pension men kanske framförallt med de obundna placeringarna.

Det är här som Aktiespararna borde göra en insats. Hittills har Aktiespararna okritiskt sjungit aktieägandets lov. Nu borde de börja pedagogiskt utbilda människor i riskerna med aktier och vad en sund portföljstrategi innebär.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s