Skandias spännande funderingar

SKB Norge

Idag skickade Skandia ut en pressrelease om att de funderar på och undersöker förutsättningarna för en börsnotering av den norska bankverksamheten. Eftersom jag är gammal (nåja) ”Skandiabankare” så tycker jag det naturligtvis är både spännande och intressant. Omedelbart så poppar det ju upp en massa nyfikna frågor och funderingar i mitt huvud. Frågor som  t ex:

Varför pratar Skandia bara om den norska verksamheten och inte banken som en helhet dvs inklusive den svenska bankrörelsen? Är det på grund av att den norska banken har det tungt och behöver mycket mer kapital (mer än vad Skandia har) för att kunna driva sin verksamhet?

Går den svenska bankrörelsen så dåligt att den funkar som ett bojsänke för Skandiabanken i Norge och därför skulle göra en börsnotering omöjlig?

Har man kommit till insikt om att den svenska och norska banken inte har något mer förutom namnet gemensamt och att integreringsförsöken av t ex IT har misslyckats.

Är börsnoteringen bara ett sätt för Skandia att slippa banken? En bank behöver kapitalstarka ägare med en tydlig idé om vad man vill uppnå. Utan starka ägare blir en bank inte intressant. Är då en publik börsnotering verkligen rätt väg för Skandiabanken?

Frågorna och funderingarna är många. Oavsett hur det går med börsplanerna så ska det bli intressant att följa utvecklingen och mottagandet från marknaden. Så vitt jag vet så är väl börsnoteringen av Skandia International på 80-talet Skandias senaste affärsområde/dotterbolag som varit ute på börsäventyr i Sverige (Diligentia undantaget). Det äventyret slutade med att Skandia köpte tillbaka hela rasket…

Här hittar ni Dagens Industris artikel om Skandias planer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s